Een monument verduurzamen doe je zo! Naamloze pagina

Verduurzaming Rijksmonument
Westhaven 34, 2801 PK Gouda info@inimpact.nl
Techniek (2)

Ventilatie is de basis

Uitgangspunt van dit plan is een hoger wooncomfort, een duurzaam huis tegen lagere kosten. Hoger wooncomfort betekent voldoende frisse lucht in uw huis. Te weinig frisse lucht leidt tot schimmel in uw pand en een slechte gezondheid van uw zelf. Te veel ventilatie leidt tot nare tocht en een zeer hoge energierekening.

Als u niets doet heeft u last van beiden. Als de temperatuur binnen en buiten ongeveer hetzelfde is, en er staat geen wind heeft u al snel nauwelijks ventilatie. U kunt een CO2 meter aanschaffen en u ziet het zelf. Als daar en tegen het temperatuurverschil groot is (buiten koud) dan is de lucht in huis lichter dan buiten en onstaat er al snel een luchtstroom. Waait het dan ook nog dan wordt de ventilatie wel erg groot. Heeft u dan ook nog eens enkelglas en hoge plafonds dan onstaat er ook nog eens een koude trek langs het raam. De lucht langs het raam koelt af en zakt daardoor naar beneden direct naar de voeten van uw vrouw.

Onze schilder heeft het kit van alle ruiten vervangen. Zelf heb ik een paar tochtstrips geplaatst. De installeur heeft een mechanische ventilatie geplaatst. Wij hebben gekozen voor de ITHO wtw units. Kan wel maar reken op een enorme hoeveelheid buizen. Een mechanische afzuiging in de badkamer en keuken met een paar ventilatieroosters doet het iets minder maar mogelijk wel voldoende.

De WTW unit heeft één super groot voordeel. Als het buiten erg koud is, heeft u elke kW warmte nodig. Een WTW unit wint dan ongeveer 1 kW aan warmte. Met een beetje huis heeft u er zo 3 nodig (wij hebben er 5) en dan is dat heel erg wenselijk.

Ventilatie is geen kinderspel
Hete radiatoren  geven een soort scherm van warmtelucht (zie plaatje 3.2) en beschermen u tegen koudeval. Bij alleen maar een vloerverwarming ontbreekt dit scherm en zal ventilatielucht ergens in uw woonkamer naar beneden storten. Dit betekent dat u naast uw vloerverwarming ook nog eens een apart net moet hebben van hoog temperatuur radiatoren. Een andere oplossing is een wtw unit waarbij de koude lucht wordt opgewarmd door de uitgaande ventilatielucht. Door de extra luchtkanalen is dit redelijk omslachtig. Wij hebben dat zo gedaan en het werkt prima. Verdere info over de koudeval vindt u hier.

VERDER >>>    TERUG <<<