Een monument verduurzamen doe je zo! Naamloze pagina

Verduurzaming Rijksmonument
Westhaven 34, 2801 PK Gouda info@inimpact.nl
Warmtevraag

De warmtevraag kunt u redelijk eenvoudig inschatten. Het warmteverlies vinden wij het makkelijkst uit te rekenen in Watt per m2 per oC. Het kan moeilijker maar dat lijdt alleen maar af. Afhankelijk van de isolatie heeft deze een waarde tussen de 0,25 (14 cm steenwol met muur) en 6 (enkel glas). Heeft u 10 m2 enkel glas dan verliest u bij een verschiltemperatuur van 20 graden 10 x 6 x 20 1200 Watt.

In het bijgaande  voorbeeld is uitgegaan van een buitentemperatuur van 0 graden. Hiermee past de warmtepomp precies. Ooit was het de bedoeling om een tweede warmtepomp erbij te plaatsen. Gezien de enorme kosten (12.000 euro) is daar van afgezien.

Nu worden de gordijnen bij koude nachten dichtgedaan en weer open als de zon schijnt. Ook wordt de boiler electrisch verwarmd. De slaapkamers worden niet meer verwarmd en als het echt tegen zit gaat er een electrisch kacheltje aan. Een pelletkachel staat inmiddels op het verlanglijstje en zal het waarschijnlijk prima doen in deze 7 dagen per jaar.

In het voorbeeld worden 4 situaties vergeleken. Een situtatie voor isolatie met verwarming op gas. Na isolatie wordt een situatie uitgerekend met een warmtepomp en een met een gasverwarming. De situatie van een warmtepomp in de oude situatie is eigenlijk onzin. Wat opvalt is de enorme energierekening voor isolatie van 1831 euro per maand. Dit is onwerkelijk hoog. Dit komt omdat dergelijke huizen in de praktijk slechts zeer plaatselijk verwarmd worden. Na isolatie kost een gasverwarming 362 euro in de maand en een warmtepomp verwarming 179 euro per maand.

Het verschil van circa 2.000 euro per jaar is over 15 jaar 30.000 euro. Hiervan kunnen de extra kosten van een warmtepomp en de noodzakelijke laag temperatuur verwarming net van worden betaald. Hier staat wel tegenover dat laag temperatuur verwarming veel behaagelijker aanvoelt en dat eventueel in de zomer de installatie ook gebruikt kan worden voor koeling.

Wij verwachten zelf dat de kosten van gas gaan stijgen en de kosten van electriciteit gaan dalen wat maakt dat de warmtepomp eerder is terugverdiend.

Het rekenmodel vindt u hier.