Een monument verduurzamen doe je zo! Contact

Verduurzaming Rijksmonument
Westhaven 34, 2801 PK Gouda info@inimpact.nl
Warmtepomp

Er zijn eigenlijk drie opties.

Een goedkope lucht/water warmtepomp.
Een voorbeeld is de Daikin. Het rendement (COP) is aan de lage kant vooral bij lage temperaturen. Op de site wordt gesproken over een SCOP van 3,2. Bij een stroomprijs van 20 ct kost 1 kWh warmte 20 / 3 bijna 7 ct. In gas van 70 ct zit ongeveer 9 kWh warmte zodat de prijs van gaswarmte ongeveer 8 ct is. Het lage rendement maakt ook dat u meer stroom nodig heeft. Voor grote installaties komt u dan in de knoop met uw aansluitwaarde (stoppen slaan door of u moet geen 3 x 25 Ampere aansluiting maar 3 x 50 ampere aansluiting hebben). Kosten zijn dan al snel 1000 euro per jaar extra. Als er gekozen wordt voor een hybride oplossing zal de warmtepomp alleen draaien bij hogere buitentemperaturen. Het rendement is hoger maar u mist het voordeel van lagere electriciteitskosten waarschijnlijk (als gebruik boven 10.000 kWh uitkomt).

Een A klasse lucht water warmtepomp
De investering is een paar duizend euro hoger maar dan heeft u ook wel wat. Uit de 20 ct stoom maakt u inees 5 kWh warmte. Dat betekent dat u warmterekening bijna halveert. Wij hebben gekozen voor een 16 kW Nibe warmtepomp.

Een bronsysteem
Een bronsysteem vereist een aantal putten. Hiervoor heeft u een tuin nodig zonder veel gedoe. Onze tuin zit vol met beton, mogelijk historische resten en is slecht bereikbaar. Lukt dat wel dan heeft u een geruisloos super system. Kost meer geld maar draait als een zonnetje.

TIP 1 koop een veel te grote lucht/water warmtepomp. Als het ding op vollast draait maakt het apparaat veel herrie. Bij 50 % valt dat reuze mee.

TIP 2 koop een A label warmtepomp. Een COP van 3 levert bijna niets op voor het milieu en ook niet voor uw portomonee.

TIP 3 laat uw gasketel gewoon nog even staan. Een paar dagen per jaar zult u er profijt van hebben. Vindt u de herrie van de warmtepomp een probleem dan kunt u de capaciteit beperken en daarmee ook de geluidsproductie.

Als onze tuin geschikt was geweest hadden wij een bronsysteem gekocht. De lucht water warmtepomp werkt prima maar het voelt niet goed bij koud weer (onder 8 graden). Zoals eerder is aangegeven gaat het apparaat een deel van de tijd ontdooien bij een temperatuur van rond de 6 graden. In de overgebleven nuttige tijd moet de verloren tijd ingehaald worden. Bovendien is het kouder en is daarmee de warmtevraag groter. Het resultaat is 54 dB op 2 meter. Uit de onderstaande tabel blijkt dat de warmtepomp goedkoper is dan gasverwarming. Klik hier voor een terugverdientabelletje