School verduurzamen Naamloze pagina
"Gratis" frisse en 90 % duurzame gebouw
InImpact is een onderdeel van iiprojects b.v. Westhaven 34, 2801 PK Gouda info@inimpact.nl 0654268181
Vier innovaties in 1 systeem,  Systeem integratie
Het systeem is bijna 100 % duurzaam. Bij temperaturen onder de - 3 graden Celsius, zonder zon en een lege school zal een gasketel bij springen. Deze situatie komt gemiddeld een paar uur per jaar voor. 100 % duurzaam zou betekenen dat voor deze paar dagen de investering verdubbeld moet worden. Technisch kan de gasketel vervangen worden door duurzame electriciteit. Hiervoor zal de aansluitwaarde voor verhoogd moeten worden, wat tot extra vaste kosten leidt. Het is ook maar de vraag of in deze zeer koude periode voldoende duurzame electriciteit beschikbaar is om electrisch te verwarmen.

Koelen kan zeer efficient als het water direct geschikt is voor het voeden van de convectoren zonder gebruik van de warmtepomp. Doordat dit systeem veel koud water levert en de convectoren met relatief warm water nog kunnen koelen ontstaat er een energie zuinig systeem met een grote capaciteit. Koelen staat synoniem voor warmte oogsten voor de winter en het is om deze reden ook zeer waardevol dat dit in voldoende mate en efficient gebeurd.

De verwarming is actief via een water/water warmtepomp. De warmte wordt gewonnen uit het bronwater. De temperatuur van dit bronwater is te laag voor directe verwarming zodat deze warmte op een hoger niveau gepompd moet worden. Hoe kleiner het temperatuurverschil hoe makkelijker dit gaat. De gestimuleerde bron levert relatief warm water af en de convectoren kunnen met relatief koud water al de school verwarmen. Dit maakt dat het benodigde temperatuurverschil relatief klein is en daarmee uw energierekening ook.

Het rendement wordt nog verhoogd met het twincoil systeem. Het koude bronwater wordt nog opgewarmd met de warmte uit de ventilatielucht. De exacte COP hangt af van het gebouw en het definitief ontwerp. De verwachting is dat deze tussen de 6 en in enkele geval zelfs 8 kan bedragen.