Een monument verduurzamen doe je zo! De uitdaing

Verduurzaming Rijksmonument
Westhaven 34, 2801 PK Gouda info@inimpact.nl
De uitdaging

Wij hadden voor alle werkzaamheden specialisten ingehuurd met 1 uitzondering. De verduurzaamingsspecialist. Hier volgen onze bevindingen;

Veel te veel (ander) werk
Het werk is niet aan te slepen in deze branche. Er kan een keuze gemaakt worden tussen een standaard woning waar er nog tienduizend van zijn of voor een uniek monument. De branche levert liever 1000 installaties in 1 keer dan 1000 keer 1 installatie.

Veel te ingewikkeld
Een duurzame installatie is anders. De watertemperatuur is lager, zodat er gekozen moet worden voor vloerverwarming of laag temperatuur radiatoren. Het temperatuurverschil van het water is ongeveer de helft wat maakt dat de leidingen twee keer zo veel water moeten kunnen handelen. Dit betekekent afwijken van een standaard die al 30 jaar bestaat en verhoogde kans op fouten.

Kans op klachten veel te groot
De investering van een warmtepomp is veel groter dan die van een gasketel. Een modelletje groter kost snel al weer 2000 euro extra ipv 150 euro. Een beetje extra capaciteit voor de reserve was vroeger geen probleem, nu gaat dat flink in de papieren lopen en wordt de zaak onbetaalbaar.

Voor isolatie moet u niet bij mij zijn
Isolatie helpt enorm. Echter waar gaat u beginnen. Lang niet alles hoeft geisoleerd te worden. Een goede isolatie maakt dat bestaande radiatoren in de slaapkamer misschien gewoon kunnen blijven zitten. Een investering in de ene maatregel scheelt dus geld in de andere!

Gaat nooit wat worden
Tocht is zeer hinderlijk en er is bijna niet tegen aan te stoken. Met een gaskachel merkt u het bijna niet. Capaciteit genoeg. De krap aan bemeten duurzame installatie krijgt uw huis dan echt niet warm. Alle gaten dichten maakt weer dat uw huis een zeer slecht binnenklimaat heeft. Hier moet zeker wat aan gedaan worden, en daar ga ik niet over......

De aanpak
Kortom, werk aan de winkel. Het netwerk gemobiliseerd, leveranciers benaderd, vele berekeningen zelf gemaakt, plan aangepast aan nieuwe informatie, wederom leveranciers benaderd, weer plan aangepast aan nieuwe info, weer doorgerekend etc. Zeker een jaar lang 2 avonden in de week en een volle werkdag werk.

Het resultaat
Een energierekening van 3300 euro per jaar in plaats van 13.800 euro. Een besparing van ruim 10.000 euro per jaar plus een enorme comfort winst. De Investering bedroeg wel 150.000 euro wat zich hoogst waarschijnlijk wel terugbetaald in een waardestijging van het pand en zeker in extra comfort.