School verduurzamen Naamloze pagina
"Gratis" frisse en 90 % duurzame gebouw
InImpact is een onderdeel van iiprojects b.v. Westhaven 34, 2801 PK Gouda info@inimpact.nl 0654268181
Vier innovaties in 1 systeem, de 2 in 1 ventilator convector
Deze convector geeft decentraal 4 kW koelte of warmte af, ruim voldoende voor een klaslokaal.  De 2 in 1 ventilator convector fungeert als zeer Lage Temperatuur (ZLT) verwarming, met water van 25 °C wordt lucht  opgewarmd tot 20 °C of als Zeer Hoge Temperatuur (ZHT) verkoeling, met water van 15 °C wordt lucht  afgekoeld tot 23 °C.
De convector met een inbouwhoogte van slechts 25 cm hangt boven het systeemplafond, zuigt lucht op basis van CO₂ behoefte van buiten aan, verkoelt of verwarmt deze tot de gewenste temperatuur en voert de geconditioneerde lucht via toevoerroosters bij de vensterpartij naar het onderliggende klaslokaal. De lucht stroomt naar de tegenoverliggende wand en via overstroomroosters komt de lucht in de centrale gang. Hier wordt centraal over nu 16 kW 2 in 1 convectoren de lucht afgezogen en naar buiten afgevoerd. In deze centrale convectoren wordt de decentraal in de klaslokalen toegevoerde koelte of warmte teruggewonnen (twincoil installatie).
Gedurende de schooldag produceren kinderen, computers en lampen warmte. De zon voegt daar nog extra warmte aan toe. Ook al is het buiten onder de 20 graden zal er toch een warmteoverschot ontstaan. Het twincoil systeem heeft twee voordelen in deze toepassing. De twincoil kan de warmte uit de ventilatielucht halen, ook tijdens een warmteoverschot en opslaan voor gebruik later op de dag. of de volgende dag. Tijdens een warmte tekort wordt deze warmte weer gebruikt en hiermee wordt het energieverbruik verlaagt. Het tweede voordeel is dat de uitgaande lucht en de ingaande lucht totaal van elkaar gescheiden zijn. De ingaande lucht komt op vele plaatsen uit de 2 in 1 ventilator convector en de afvoer wordt ergens in de hal afgezogen. Er kunnen daarom geen micro-organisme en stof van de afvoer in de aanvoer komen!
Deze 2 in 1 convector is door Lught in Oldenzaal ontwikkeld met subsidie van RVO
Links
Lught